Verantwoord hout stoken, hoe doe je dat?

In dit artikel geven we je een paar handige tips en aanwijzingen om verantwoord hout te stoken. Zolang je weet wat je doet, kun je een houtkachel namelijk op een goede en verantwoorde manier gebruiken. De manier van ontbranden, is naast de keuze van het hout, de weersomstandigheden en het rendement van je kachel, een van de bepalende factoren.

De omgekeerde techniek
De meest gebruikelijke manier is om te beginnen met een klein vuur, en later aan te vullen met grotere houtblokken. Wij adviseren om gebruik te maken van de ‘omgekeerde techniek’. Dat houdt in dat de kachel eerst gevuld wordt met grote houtblokken, en vervolgens het aanmaakvuur tot ontbranding komt.

De stappen voor het aansteken van de kachel
Stap 1 - Stapel enkele grote houtblokken in de stookbak van de houtkachel, met de kloofzijde naar boven gericht.

Stap 2 - Plaats daar bovenop enkele houtblokken een kwartslag gedraaid, zodat de lucht er goed bij kan komen.

Stap 3 - Verdeel vervolgens enkele dunne aanmaakhoutjes, wat wilder en losser verdeeld over de gestapelde houtblokken.

Stap 4 - Voeg tot slot wat aanmaakmateriaal toe aan het bouwwerk. Bij voorkeur kun je hier ecologische tondel voor gebruiken. Dit zijn houtkrullen met een speciale wax.

Stap 5 - Steek vervolgens de tondel aan met een lucifer.

Door het hout op deze manier op te bouwen, zal het hout van boven naar beneden ontbranden. Dat geeft de grote houtblokken de tijd om rustig vlam te vatten, waardoor er minder rook, geur en fijnstof vrij komt. 

Betonkachel de klein en van hoff houtstoken story

De kachel bijvullen
Wanneer je de houtkachel wilt bijvullen terwijl de kachel al brandt, zorg er dan voor dat je de nieuwe houtblokken rustig in de kachel legt. Schuif de brandende massa naar achteren in de stookruimte, en plaats de nieuwe houtblokken tegen de gloeiende deeltjes aan. Waardoor de nieuwe houtblokken wederom rustig kunnen ontbranden. 

Houtsoort
Voor een schoon verbrandingsproces is schoon gekloofd hout van belang, al het andere (bijv. metaal of plastic) zou vervuiling kunnen veroorzaken. Welke houtsoort kun je dan het beste gebruiken? De stelregel is dat harde houtsoorten -zoals eiken en beuken- een langzamere warmte geven over een langere periode, en dat zachte houtsoorten -zoals vuren, elzen en berken- over een kortere periode snel warmte afgeven. De keuze van de houtsoort (droog hout, max 17% vocht), is naast de manier van ontbranden een van de bepalende factoren op het rendement van een houtkachel.

Het weer
Het weer heeft ook invloed op het functioneren van de kachel. Is het mistig, regenachtig of. windstil, dan is dit geen ideaal moment om de kachel aan te steken. De minimale luchtstroom zal er op dat moment voor zorgen dat er extra rookvorming ontstaan. Dit geldt voor ieder type op hout gestookte kachel. 

Door rekening te houden met deze tips kan er verantwoord met hout gestookt worden, met een minimale geur- / rookontwikkeling. Verantwoord hout stoken doe je natuurlijk in een goedgekeurde houtkachel met een hoog rendement. Onze Betonkachel heeft het energielabel A+, en voldoet daarmee ruimschoots aan de gestelde normen in Nederland.