OVER ONS

De Klein en van Hoff: Made in Holland
Wij ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verkopen producten voor ons eigen label DE KLEIN & VAN HOFF. Daarnaast helpen we als project- en maakbedrijf mee aan de realisatie van unieke, eenmalige opdrachten. Kleinschalig, lokaal produceren heeft de toekomst. Bij DE KLEIN & VAN HOFF maken we vast een begin. Met praktische, duurzame ontwerpen. Lang leve de aankoop voor het leven.

Verlangen naar eenvoud
Veel mensen hebben heimwee naar echte, met zorg en aandacht gemaakte producten. Naar het fundamentele, pure en unieke in plaats van het gladde, steriele en inwisselbare. Bij DK&VH willen we terug naar de basis. Naar goed gemaakte, begrijpelijke producten waaraan we ons warmen, waarmee we koken, die ons verlichten. Die hang naar eenvoud heeft niks met nostalgie te maken. De dingen die we maken, vloeien rechtstreeks voort uit wie we zijn. Het is zoals we altijd naar de dingen en naar de wereld hebben gekeken. Voor ons geen glimmende hebbedingen of high-tech buitenkant. We besteden onze tijd liever aan projecten en producten die dicht bij onszelf en de gebruiker staan.

Het kleinste schroefje
Onze ontwerpen zijn praktisch, vriendelijk en sympathiek. Maar de boodschap is serieus. Met kwaliteit en beleving als duurzame kern, beteugel je de behoefte om steeds iets nieuws te willen. In het ideale geval zijn het gereedschappen om de werkelijkheid anders te beleven, en misschien zelfs anders te gaan leven of de wereld anders te bekijken. Als ontwerpers én makers hebben we oog voor alle schakels binnen de productieketen. Protototypes bouwen we in eerste instantie zelf, daarna werken we samen met gespecialiseerde bedrijven die kleinschalig produceren. Steeds met de inzet om een perfect product af te leveren. En dat zie je tot het kleinste detail terug in het eindresultaat. Hoe we een hoekje in een plantenbak inlassen, is niet ingegeven door een esthetische keuze, maar door de vernuftigste, meest praktische beslissing. Als iets praktisch klopt en maakbaar is, wordt het vanzelf mooi. Een ontwerper moet wakker liggen van de details, van het kleinste schroefje en de optimale afwerking. Bij DK&VH zijn we van rechtdoor design, zonder opsmuk of aanstellerij. Niets te veel. Maar ook niets te weinig.

Te koop bij de makers
Voor ons tellen behalve de voorkant ook de achterkant van het ontwerp en de maakindustrie. Noem het slow design, waarin de uitdaging voor iedereen haalbaar en behapbaar blijft. We verkopen onze producten niet in de winkel. Dat is geen toeval. We houden het proces graag overzichtelijk en persoonlijk. Daarom hechten we aan Nederlands fabrikaat, geproduceerd, zonder tussenkomst van lageloonlanden en onverantwoorde transportbewegingen. We geloven in kleinschalige, lokaal geproduceerde series. Die manier van werken gaat lastig samen met een distributiesysteem via het winkelkanaal. Daarom maken we ons hard voor een andere manier van produceren en leveren. Kleinschalig, persoonlijk en zonder tussenhandel.

Voeten in de klei
Wij, Dick van Hoff (1971, Amsterdam) en Timon de Klein (1988, Odijk), zijn ontwerpers die zelf de overall aantrekken, de bestelling opnemen en in het DK&VH busje afleveren. Een tot werkplaats omgebouwde schuur in Werkhoven is de uitvalsbasis. Dit is de kraamkamer waar we onze prototypes bedenken, testen en perfectioneren. Hier wordt gezaagd, gelast, gewalst en getimmerd. Gejuicht én gevloekt. Handen uit de mouwen. We zijn allebei ‘bouwers’, we begrijpen hoe je een ding in elkaar zet en welke know-how daaraan te pas komt. Dick heeft een ontwerpershart. Hij is op zijn best in het voortraject, het ontwerp is voor hem het fundament. Timon is gespecialiseerd in het proces en de organisatie. De energie van Dick voedt die van Timon. En andersom. Samen zijn we een team en blijven we bij de les.

Lang leve de aankoop voor het leven