Piet Oudolf Collection selecteert woeste grassen voor onze plantenbakken

De vergankelijkheid van verlaten industriële plekken is de inspiratiebron geweest voor het ontwerp van onze industriële plantenbakken collectie. De corten stalen objecten gaan een relatie aan met terugkerende natuur. Het ontwerp biedt in samenstelling met het juiste groen, ruimte voor een imperfecte schoonheid. Roestig metaal tegenover de kleurrijke bloemenpracht en het woeste gras, ieder met een eigen kracht en kwaliteit.

‘Natural Garden’ is het handelsmerk van architect Piet Oudolf, wat slaat op de vier seizoenen in het jaar. De natuur bloeit het gehele jaar door, en dat is altijd terug te zien in zijn ontwerpen. Als Nederlandse tuinarchitect is Piet Oudolf bekend van kenmerkende ontwerpprojecten, onder anderen het Gustav Mahlerplein in Amsterdam, de paleistuin van Huis ten Bosch in Den Haag en het wereldberoemde ‘High Line Park’ project in New York komen van zijn hand.

Plantenpracht door de seizoenen heen
De combinatie van bloemen en grassen uit de Piet Oudolf Collection zijn zo op elkaar afgestemd dat er in het voorjaar een kleurige bloei ontstaat, en in het najaar woeste grassen in combinatie met licht verhoute takken overblijven. In het vroege voorjaar (zo rond februari) is het van belang om de beplanting terug te snoeien tot net boven de grond. Dat zorgt ervoor dat er in de lente nieuwe groeischeuten opkomen en de knoppen van de bloemen zich weer manifesteren. Deze cyclus van groei, bloei en vergankelijkheid sluit naadloos aan op de ontwerpvisie van onze plantenbakken.

Het ontwerp van de plantenbakken verwijst naar de industrie, daar waar de vormentaal meestal direct gerelateerd is aan functionaliteit. Dit beeld is aan de buitenzijde van de plantenbakken terug te zien doordat de constructieve elementen zichtbaar zijn gebleven. Aan de binnenzijde is deze functionaliteit ingezet om een zo’n optimaal mogelijke omgeving voor de plant te creëren. Zo zorgt een speciale drainagemat ervoor dat de plantenbak voldoende water vasthoudt en overtollig water weer afvoert via de overloop in de bodem.

Meer over de plantenbakken
De plantenbakken zijn er diverse vormen en maten. De bakken kunnen zowel individueel gebruikt worden, als in een serie met verschillende modellen. Door plantenbakken met elkaar te combineren, vormen de objecten bijvoorbeeld een afscheiding of groeneiland. De lage modellen zijn uitstekend voor het planten van vaste beplanting, het hogere model kan daarbij ook ingezet worden voor het aanplanten van een middelgrote boom. Dat maakt de plantenbakken serie erg geschikt om in te zetten in een openbare ruimte of op een prive domein.

Meer weten over de plantenbakken voor buiten?

Bekijk de plantenbakken collectie.