Houtoven bij boergondische ontmoetingsplek Omke Jan

Omke Jan houdt van gezelschap – van “folk om ‘e doar’. Hij kent iedereen en komt overal. Handelaren, boeren en dorpsgenoten weten hem altijd te vinden. Omke Jan houdt van het goede leven. Omke jan wordt gerund door chef-kok Daryanto Jongman en gastvrouw Boukje Smeding. Piet Hein Eek heeft het ontwerp van de boerderij vormgegeven en uitgevoerd, een eigentijds eerbetoon aan de oude ‘pleats’. Om de boerderij te voorzien van een uniek kook- en verwarmend object heeft Piet Hein Eek Dick van Hoff geïntroduceerd bij Omke Jan om het ontwerp te maken.

DE KLEIN & VAN HOFF realiseerde de gemetselde houtkachel / oven die naadloos aansluit op het concept van de ontmoetingsplek Omke Jan. Puur koken met lokale producten en sterke verhalen vertellen bij het haardvuur. Het pure en gemoedelijke van Omke Jan komt terug in het ontwerp van de houtoven, het object is bedacht om mensen direct te verbinden met ambacht en eerlijke gerechten. Mensen moeten kunnen zien waar de producten en het eten vandaan komt. De houtkachel brengt functie en saamhorigheid, doordat de grote kolos een ware 'knuffelmuur' is om je als gast van Omke Jan aan op te warmen.

Voor de interne techniek is samengewerkt met Piet de Vries tegelkachels, de firma heeft expertise in de aanleg van het op maat gemaakte binnenwerk en rookkanaal. Het ontwerp van zowel het object als de interne werking komt van de hand van ontwerpstudio VANHOFFONTWERPEN.

DE KLEIN & VAN HOFF - Omke Jan