Vanaf dit prachtige eiland nabij Amsterdam kwam eind 2022 de ontwerp- en bouw vraag voor een serie houtkachels. De nog nieuw te bouwen gastenverblijven op Vuurtoreneiland hadden immers een natuurlijke manier van verwarmen nodig. Vuur is namelijk een verbindend element op het eiland, waardoor vuur en warmte ook in de gastenverblijven niet kunnen ontbreken. Van ontwerp tot de daadwerkelijke bouw en installatie, een project dat ons op het lijf geschreven is.
We zijn gestart bij het onderzoeken van het daadwerkelijke gebruik van de gastenverblijven. Waaruit we concludeerden dat de warmtebron snel warmte dient te leveren, aangezien gasten bij binnenkomst vlot het verblijf warm en comfortabel willen hebben. Dit in combinatie met een trage warmtebuffer voor een lange warmteafgifte in de nacht. De verblijven zijn compact van vorm waardoor de houtkachels ook klein van afmeting ontworpen zijn, om niet te overheersen in de uiteindelijke inrichting. Daarnaast is het zicht op het vuur belangrijk en moet de kachel eenvoudig te bedienen zijn. Om al deze randvoorwaarden te combineren in een concreet product, dat technisch ook nog goed in elkaar zit, was een hele toer.
De ontwerpfase
Het karakter en ontwerp van de grote antieke gietijzeren werkpaarden uit de vervlogen tijd hebben ons altijd al aangetrokken. Waar functionaliteit, robuustheid en duurzaamheid leidend zijn in de besluitvorming, en er in onze ogen toch een prachtig product ontstaat. Met een dikke knipoog herintroduceren we deze beeldtaal in de technieken die ons productieproces past. Dit is dan ook het uitgangspunt geweest voor het ontwerp van de Vuurtoreneiland kachels.
De ruwe afwerking, de zichtbare lassen en het zwarte plaatwerk staan voor de functionele werking van deze houtkachel. Hier gebeurt het namelijk allemaal, het houtstoken, het ontstaan van de warmte, en de snelle warmte afgifte vanuit het stookvat. Als tegenhanger van de ruwe elementen zijn de betonnen ringen ontworpen, de ringen zijn zacht en vriendelijk van vorm. De ringen hebben het vermogen om warmte op te slaan en langzaam af te geven. Wat zorgt voor een aangename langzame temperatuur daling zodra het vuur dooft, bijvoorbeeld voor in de nacht.
Om de bediening van de kachel eenvoudig te houden, is er een speciale knop ontwikkeld voor de houtkachel. De knop bedient in één beweging de primaire en secundaire lucht toevoer, wel zo makkelijk.
De technische werking
Meten is weten - en om dat te kunnen doen hebben we eerst een grof prototype gebouwd. Met de reeds opgedane technische kennis van de Betonkachel ontwikkelde we een eerste stookruimte met externe luchttoevoer. Aan de hand van rookgasafvoer metingen zijn enkele aanpassingen doorgevoerd om het verbrandingsproces te optimaliseren. We genieten echt van deze momenten in de werkplaats. Waar interesses en verschillende vaardigheden van ons beiden bij elkaar komen, om direct en voortvarend stappen te kunnen maken in de uitwerking. Met deze conclusies en wat laatste wensen is de kachel verder technisch uitgewerkt en klaargemaakt voor de vervaardiging in kleine serie.
Het resultaat
Inmiddels zijn de kachels opgeleverd en zijn de gastenverblijven gereed voor gebruik. Het was nog een hele toer om alle kachels per bootje op het eiland te krijgen, maar wat zijn we trots op het eindresultaat. Het bijzondere project verbindt ons met de geweldige plek; Vuurtoreneiland. De gedachte om de kachel op te nemen in de vaste collectie gaat al rond, hopelijk meer hier over in 2024.
Op de hoogte blijven van de ontwikkeling en eventuele lancering van dit type houtkachel? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via de homepage van onze site. Kun je niet wachten en wil je alvast een kachel reserveren? Stuur dan een e-mail naar info@dekleinenvanhoff.nl en je staat bovenaan de lijst.